Na vrlo jednostavan način dobićete prekrasnu, čokoladnu masu za modeliranje i prekrivanje torti i kolača.
Sastojci:
Tamna plastična čokolada
400 g tamne čokolade
120 g bombonskog sirupa
50 g šećera
30 ml vode
Mlečna plastična čokolada
400 g mlečne čokolade
120 g bombonskog sirupa
50 g šećera
30 ml vode
20 g kakao maslaca
Bela plastična čokolada
400 g bele čokolade
120 g bombonskog sirupa
50 g šećera
30 ml vode
40 g kakao maslaca
Priprema:
1. Zagrejati vodu i šećer, dodati sirup i pustiti da provri.
2. Skloniti s vatre i dodati čokoladu izlomljenu na komadiće (i kakao maslac za belu i mlečnu).
3. Sve povezati mešajući. Masa će se odmah zgusnuti.
4. Rasporediti masu na papir za pečenje, pokriti drugim papirom, preklopiti pazeći da ne iscuri i ostaviti da se ohladi i potpuno očvrsne.
5. Kad je masa očvrsla premestiti je s papira na radnu površinu i mesiti dok ne postane elastična i sjajna. U početku će biti mrvičasta (neće se mrviti nego ćete imati takav osećaj pod rukom), ali što se duže mesi to će ona postajati gipkija i sjajnija (otprilike 10 minuta).
Savet: Masa od tamne čokolade ne topi se pod rukama i ne trebate brzo raditi s njom. Bela masa je osetljivija na temperaturu tela i nešto je mekša od tamne mase, ali samo se malo stavi u frižider ako se previše razmekša. Podlogu na kojoj se mase valjaju nije potrebno ničim posipati, masa se ne lepi.