Start Deserti Slatka testa Pletenice s puterom od kikirikija

Pletenice s puterom od kikirikija

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana
  • 90 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

500 g mekog brašna tipa 400
200 ml mleka
80 g krem sira
80 g margarina
20 svežeg kvasca
150 g putera od kikirikija
2 kašike šećera
1 jaje
100 g smeđeg šećera

Priprema:

1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mleko, ½ kašike šećera, kašičicu brašna i sveži kvasac pa dobro izmešati i ostaviti da nadođe.
2. U veću posudu za mešenje sipati polovinu brašna pa dodati nadošao kvasac, krem sir, margarin i preostali šećer te dobro izmešati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Umešeno testo ostaviti da nadođe.
3. Nadošlo testo premesiti u manje jufke veličine kajsije i ostaviti ih da odmore 20 min. Potom svaku jufku istanjiti po sredini i na nju staviti ravnu kašičicu putera od kikirikija te je obložiti testom.
4. Punjenu jufku okrenuti tako da završeci budu okrenuti nadole, a potom je istanjiti oklagijom da bi se dobila duguljasta forma. Istanjeno testo okruglim zupčastim nožem zaseći po sredini na trake, a potom ga uvrnuti u spiralu. Spiralu smotati ukrug i staviti u korpicu za mafine. Na isti način oblikovati preostale jufke.
5. Pletenice premazati umućenim jajetom i posuti šećerom. Peći ih u zagrejanoj rerni na 200˚C dok ne porumene.

Recept za domaći puter od kikirikija možete pronaći OVDE.