Zdravom hranom do boljeg raspoloženja! Ukoliko ste u poslenje vreme neraspoloženi razmislite šta ste jeli tih dana, jer nova istraživanja kažu…
Osobe koje jedu mnogo voća i povrća pokazuju veći nivo optimizma, otkrivaju američki naučnici sa Univerziteta Harvard.
Naučnici su ustanovili da optimisti imaju veći nivo karotenoida u krvi. Karotenoidi su jedinjenja s antioksidativnim delovanjem koji se nalaze u narandžastom voću i povrću, kao i u zelenom lisnatom povrću.
Lider istraživanja prof. Džulija Boem je izjavila:
“Rezultati našeg istraživanja pokazuju da optimistični ljudi imaju veći nivo karotenoida u krvi”.
Naučnici su uzeli uzorke krvi od čak 1.000 muškaraca i žena starosti od 25 do 74 godine.
Učesnici su ispunjavali upitnik koji se sastojao od pitanja o njihovom životnom stilu.
Prema rezultatima istraživanja trebalo bi da jedemo najmanje tri porcije voća i povrća dnevno. Naime, učesnici, koji su jeli dve ili manje porcija, pokazali su manji nivo optimizma, u odnosu na one koji su jeli tri ili više porcija voća i povrća dnevno.
Iako naučnicima nije u potpunosti jasan odnos između karotenoida i nivoa optimizma, ističu da je moguće da optimisti uopšteno jedu više voća i povrća od pesimista, zato je nivo karotenoida u njihovoj krvi viši.
Nakon što su u obzir uzeli i ostale životne navike (fizička aktivnost, pušenje i slično) veza između nivoa karotenoida i optimizma je i dalje bila jasna.
Izvor: centar-zdravlja.net
Foto: Thinkstock