Sastojci:
3 šoljice* mleka
20 g kvasca
8 šoljica brašna
1 šoljica ulja
4 jajeta
1 kašičica soli
½ praška za pecivo
100 g sitnog sira ili
100 ml jogurta
ulje
susam
*šoljica=100 ml
Priprema:
1. U 300 ml mlakog mleka razmutiti pola kockice kvasca i ostaviti ga da nadođe.
2. Potom u odgovarajuću posudu sipati brašno, šoljicu ulja, 2 jajeta i dodati kašičicu soli i prašak za pecivo, pa kašikom zamesiti sa nadošlim kvascem. Ostaviti testo da nadođe.
3. Nadošlo testo vaditi nauljenom kašikom i ređati u pleh. Potom umutiti 2 jajeta sa sirom ili jogurtom, pa preliti pogaču. Poprskati je uljem i posuti susamom.
4. Pogaču ponovo ostaviti malo da nadođe, pa je peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.