Start Deserti Puding i sladoled Pohovani sladoled

Pohovani sladoled

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Sastojci:
– 1/2 kg sladoleda po izboru
– 2 jaja
– 100 gr mlevenih oraha ili lešnika
– 100 gr mlevenog keksa
– ulje

Uputstvo za pripremu:

Sladoled dobro zamrznuti.

Uzeti 2 staklene posude. U jednoj pomešati keks i orahe,a u drugu odvojiti žumance od belanca. Koristi se samo belance koje se dobro umuti viljuškom.

Izvaditi sladoled i kašikom vaditi kugle-malo ih rukom oblikovati među dlanovima. Kuglu prvo umočiti sa svih strana u dobro umućeno belance pa u keks i orahe. Kugle od sladoleda treba dobro uvaljati u tu smesu. Svaku kuglu staviti u providnu foliju tj. celofan -onako obložiti je celu i vratiti u zamrzivač da se stegne. Držati u zamrzivaču 2 sata.

Ponoviti postupak-kuglu uvaljati u belance i mešavinu mlevenog keksa i oraha. Opet vratiti u zamrzivač da se dobro zaledi-oko 1 sata. Sve zavisi kako vam zamrzivač ledi.

Pripremiti malu šerpicu, ali duboku i naliti u nju ulje. Staviti da se zagreje. Kugle opet uvaljati u belance i mešavinu keksa i oraha te peći. Peku se dok ne porumene i obavezno se moraju izvaditi na papir ili salvetu da se ocedi ulje.

Najvažnije je da kugle dobro umočite u tu smesu i da se sve dobro zamrzne. Najbolje je da koristite kasiku za sladoled koja je prethodno malo pokvašena. Umesto oraha možete koristiti kokos.