Sastojci:
Za kore:
250 g meda
250 g šećera,
1 dl ulja
100 g čokolade za kuvanje
4 dl mineralne vode
300 g mlevenih badema
20 kašika brašna
1 kašičica sode bikarbone
Za fil:
7 dl vode
4 pudinga od čokolade
250 g margarina
200 g šećera u prahu
300 g čokolade za kuvanje
3 kašike ruma
Za dekoraciju:
100 g čokolade
3 kašike ulja
2 posna šlaga
2 dl mineralne vode
1 kašika ekstrakta vanile
Priprema:
Kore:
1. Sjediniti med i čokoladu pa zagrevati na umerenoj temperaturi da se dobije ujednačena smesa. Skloniti sa ringle, dodati šećer i mešati dok se ne otopi.
2. Potom dodati mineralnu vodu, ulje, mlevene bademe i brašno pomešano sa sodom bikarbonom te umutiti mikserom.
3. Kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega 1/3 smese za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ˚C oko 35 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Fil:
1. U šerpu sipati 5 dl vode i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalu vodu sa pudingom od čokolade pa sipati u ključalu vodu. Nastaviti sa kuvanjem dok se ne zgusne.
3. Skloniti sa ringle, dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se otopi.
4. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu i rumom pa dodati u ohlađeni puding i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati 1/3 fila i prekriti drugom korom. Potom naneti 2/3 fila i preklopiti trećom korom. Preostalim filom premazati celu tortu.
2. Čokoladu rastopiti sa malo ulja i preliti preko torte. Posni šlag umutiti sa kiselom vodom i ekstraktom vanile pa njime premazati bočne stranice torte.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net