Sastojci:
500 g karfiola
150 ml ulja
2 kašike brašna
150 ml kisele pavlake
150 ml mleka
2 jaja (žumanca)
½ limuna (sok)
so, beli biber
Priprema:
1. Karfiol očistiti, odvojiti na sitije delove i oprati.
2. U dublju šerpu nasuti oko 1 l vode. Dodati mleko, so, biber i usitnjen karfiol, pa kuvati desetak minuta.
3. Posebno u tiganju ugrejati ulje, dodati brašno i uz neprestano mešanje propržiti ali voditi računa da brašno ne promeni boju.
4. U pripremljenu zapršku uz neprestano mešanje dodati kutlaču tečnosti u kojoj se kuvao karfiol.
5. Zatim, preručiti u lonac i sve ispasirati štapnim blenderom.
6. Žumanca blago razmutiti, dodati kiselu pavlaku, limunov sok i malo čorbe pa promešati.
7. Zatim, uz neprestano mešanje dodati u pripremljenu čorbu i poslužiti uz dekoraciju po želji.