Stiže iz porodice kupusa, sličan je brokoliju, samo su mu cvetovi bele boje, a sve više se istražuju njegova pozitivna svojstva i sve više se preporučuje u zdravoj ishrani. Ima veliku koncentraciju vitamina, pozitivno deluje da određene bolesti, a možete ga spremati na bezbroj načina, kao i pripremiti za zimu.
– Karfiol sadrži veliku količinu vitamina C, u 100 grama ima čak 80% potrebne dnevne doze.
– Sadrži i veliku količinu folne kiseline, pa povoljno utiče na srčana oboljenja.
– Ono što se posebno izdvaja kod karfiola jeste prevencija raka, pogotovo raka dojke. Različita svojstva su veoma moćna i smanjuju rast tumorskih ćelija.
– Veliku ulogu ima u čišćenju organizma.
– Može se jesti tokom cele godine, kao zimnica, a kada ga pripremate, kratko ga skuvajte na pari, tako će izgubiti najmanje vitamina i minerala.
– Pogodan je tokom dijeta, jer dugo drži sitost.
Autor: Life Content
Foto: Flickr