Sastojci:
400 g spanaća
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
1 koren celera
3 krompira
2 l bujona
50 g putera
50 ml ulja
so, biber
suvi začin
jogurt
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na sitne kockice. Beli luk očistiti i sitno iseckati. Krompir oljuštiti i iseći na manje kockice. Celer očistiti i sitno iseckati.
2. U šerpi rastopiti puter sa uljem, pa dodati crni luk i dinstati dok ne omekša. Ukoliko je potrebno, dolivati po malo tečnosti.
3. Dodati seckani celer, beli luk i krompir, kratko propržiti uz redovno mešanje, pa naliti bujonom.
4. Kada provri dodati prethodno opran i iseckan spanać. Kuvati dok povrće ne omekša.
5. Štapnim mikserom izmiksati sastojke da se dobije homogena i svilenkasta struktura.
6. Kratko vratiti na ringlu, začiniti prema ukusu, sačekati da provri i skloniti sa vatre.
7. Čorbu servirati uz par kapi gustog jogurta koji može poslužiti kao dekoracija.