Start Deserti / Torte i kolači Praznično slatko sunce

Praznično slatko sunce

danijela radisavljevic knjazevac
Priprema:
1. U 100 ml mlake vode razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i kašičicom brašna, pa ostaviti da nadođe
2. U posudu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati jaja, šećer, po kašičicu soli i sirćeta, mlako mleko i otopljen margarin. Potom dodati nadošli kvasac, pa postepeno dosipati preostalo brašno i umesiti glatko testo.
3. Testo pokriti krpom i ostaviti da naraste.
4. Naraslo testo rastanjiti na debljinu od 1 cm i premazati ga margarinom, te posuti seckanim suvim voćem.
5. Potom testo urolati pa nožem zaseći ali ne do kraja, u vidu cik-cak linije.
6. Spojiti krajeve ukrug, prilikom čega ce se zaseceni krajevi ”rascvetati”.
7. Premestiti sunce u pleh obložen papirom za pečenje, premazati ga umućenim jajetom, rasporediti margarin isečen na kockice i ostaviti ga da naraste još 20 minuta.
8. Sunce peći u zagrejanoj rerni na 200 °C dok ne porumeni.

Recept Svetlane Jovičić iz Kragujevca
Recept Svetlane Jovičić iz Kragujevca