Sastojci:
350 g kratkih makarona
50 g putera
150 g feta sira
450 g mešanog mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
250 g pelata paradajza
250 g kačkavalja
so, ulje
Za bešamel sos:
40 g putera
2 pune kašike brašna
5 dl mleka
ISPROBAJTE I…
Priprema:
1. Makarone obariti u slanoj vodi, a potom ih ocediti od suvišne tečnosti.
2. U tople makarone dodati puter i izmrvljeni feta sir, pa promešati.
3. Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk, dodati mleveno meso i kratko propržiti. Ubaciti pelat paradajza, dodati začine po ukusu i dinstati dok suvišna tečnost ne uvri.
4. Posebno pripremiti bešamel sos. U šerpi rastopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mlako mleko i nastaviti kuvanje uz neprekidno mešanje žicom dok se sos blago ne zgusne.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti, a dno prekriti polovinom makarona. Preko testenine sipati fil od mlevenog mesa i preliti polovinom bešamel sosa. Narendati polovinu kačkavalja, pa rasporediti preostale makarone, preliti ih ostatkom sosa i posuti preostalim kačkavaljem. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net