Sastojci:
500 g očišćenih lignji srednje veličine
1 glavica crnog luka
200 ml kupinovog vina
2 kašike paradajz pirea
500 ml vode
peršun
morska so
biber
Prilog
250 g palente
900 ml vode
30 g putera
mešavina začina
Priprema:
1. Lignje iseći na kolutove, a krajeve ostaviti u komadu.
2. Luk iseći na sitne kocke i propržiti na vrelom ulju da blago porumeni.
3. Potom dodati lignje i dinstati oko 5 minuta uz povremeno mešanje.
4. Sipati kupinovo vino i nastaviti s dinstanjem dok polovina vina ne uvri.
5. Na kraju dodati paradajz pire i promešati. Naliti 500 ml vode, te posoliti i pobiberiti po ukusu.
6. Poklopiti i kuvati oko 20 minuta.
7. Posebno pripremiti palentu. U šerpu sipati 9 dl vode, dodati puter i začine po ukusu, pa kuvati dok ne proključa. Smanjiti temperaturu pa postepeno u ključalu vodu sipati palentu, neprekidno mešajući žicom za mućenje dok se smesa ne zgusne.
8. Toplu palentu izliti u nauljenu tepsiju i poravnati, pa ostavite da se ohladi. Odgovarajućim modlama izvaditi željene oblike. Gulaš poslužiti dok je još topao, uz prilog od palente.