Sastojci:
½ kg lososa
2 kašike kečapa
so, biber
Sos
100 g šećera
70 ml vode
200 g borovnica
20 g putera
Priprema:
1. Losos oprati i obrisati papirnim ubrusom, začiniti sa svih strana, prekriti najlon folijom i ostaviti pola sata u frižideru.
2. U vatrostalnu posudu položiti pripremljenu ribu, blago premazati kečapom sa svih strana i peći u dobro ugrejanoj rerni na 220ºC oko 20 minuta.
Sos
1. Borovnice očistiti i oprati.
2. U šerpici pomešati vodu i šećer pa kuvati dok se šećer ne otopi. Tada dodati očišćene borovnice i kuvati 15 minuta na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje.
3. Kada borovnice omekšaju, isključiti ringlu i kuvati još par minuta pa dodati komad putera i promešati da se istopi.
4. Skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi oko 10 minuta.
Finalni postupak
1. Pečeni losos servirati na tanjir i preliti sosom pa odmah poslužiti.