Start Glavna jela Predlog za ručak: Pljeskavice u pikantnom umaku

Predlog za ručak: Pljeskavice u pikantnom umaku

Foto: Dobra Hrana
Foto: Dobra Hrana

Sastojci:
600 g mešanog svinjskog mesa
100 g mesnate slanine
1 glavica crnog luka
3 mlada luka
2 jajeta
1 kašika senfa
1 kašika rendanog rena
4 kašike prezli
0,5 dl ulja
mešavina začina, biber
Za umak:
80 g putera
2 kašike brašna
1 dl belog vina
2 dl pavlake
3 dl juneće supe
2 kašike senfa
1/2 veze mirođije
mešavina začina, biber

Priprema:
1. Slaninu i crni luk iseći na kockice, a mladi luk na kolutove.
2. Na malo ulja propržiti crni luk kako bi postao staklast, a zatim dodati slaninu i mladi luk, te i njih kratko propržiti. Ostaviti da se ohladi i ocediti od suvišne masnoće.
3. Sjediniti sa mlevenim mesom, jajima, senfom, prezlom i renom. Dodati začine po ukusu i dobro izmešati, kako bi se dobila kompaktna masa.
4. Od pripremljene mase oblikovati pljeskavice, a potom ih propržiti na vrelom ulju da porumene.
5. Pržene pljeskavice preliti pikantnim umakom.
Umak:
1. U odgovarajućoj šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti.
2. Sipati belo vino i supu, pa kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije odgovarajuća gustina.
3. Pred kraj kuvanja dodati pavlaku, senf, sitno seckanu mirođiju i začine po ukusu, pa kuvati još 5 min.