Čak ni nutricionisti ne mogu uvek da se slože oko toga koji način ishrane je najbolji za organizam, ali postoje neke namirnice koje svako od njih ima u kuhinji. Evo namernica koje nutricionisti rado jedu kada ulažu u svoje zdravlje, energiju i lep izgled.
BOROVNICE Činija borovnica je ono za šta će se većina nutricionista opredeliti kada im telo traži nešto slatko. Bobičasto voće je prepuno vlakana, vitamina i antioksidanata. Uvek ćemo najradije odabrati najtamnije vrste ovog voća, jer imaju najviše antioksidanas, prvom mestu borovnice, a onda i kupine – kaže Keri Glasman, njujorški dijetetičar.
CIMET Ovo je jedan od onih super začina koje ni jedan nutricionista ne preskače u svojoj ishrani. Istraživanja su pokazala da samo pola kašičice cimeta na dan pomaže pri regulaciji šećera u krvi, a kada nam je nivo šećera nizak osećamo glad, pa ovako ovaj začin reguliše i apetit. Lično dodajem kašičicu u kafu pre nego što je sameljem i ispržim, pa ne samo da je zdravo, nego obogaćuje i ukus mog omiljenog napitka – kaže Dženifer Mekdanijel, dijetetičar nutricionista iz Sent Luisa.
AVOKADO Svi se slažemo oko toga da je avokado namernica koju moramo imati u ishrani. On je prepun zdravih masti koje vam pomažu da postignete osećaj sitosti, pa vam organizam ne traži još jednu užinu posle pola sata. Istraživanja pokazuju da on pomaže telu da apsorbuje hranjive materije, pa obožavam da dodam kriške avokada u salatu. Dodatni plus je i to što je ukus avokada sjajan, a i zgodan je kao užina za poneti. Moja omiljena brza užina je avokado koji presečem na pola i pospem sa malo soli i bibera, i dodam po koji kreker – kaže Kerolin Braun.