Start Trikovi i saveti Prepoznajte zdravo i ukusno povrće

    Prepoznajte zdravo i ukusno povrće

    Domaće sorte na trpezi

    U našim krajevima najzastupljenija sorta paprike je somborka, koja se proizvodi za potrebe industrijske prerade, a sadi se i tavankutska bela paprika, dok je paradajz-paprika izuzetno mesnat i odličan za kiseljenje i pečenje.

    Poznate sorte su još i babure (bela krupna, anita, atina), polubabure (matica, morava, mačvanka), duguljaste (”slonova surla”, ”turšijada”) i ljute paprike, odnosno šipke (kobra). Iz sortimenta paradajza može se izdvojiti ”bački” koji se koristi za pravljenje soka od ovog povrća jer je prijatnog ukusa. Sa druge strane, ova sorta je prilično neotporna prema bolestima. Što se tiče krastavaca izbor je sužen i najčešće se svodi na kornišone.

    Seme i proizvodnja određuju kvalitet

    Pored kvalitetnog semena, tehnologija proizvodnje ima važnu ulogu u dobijanju plodova različitog kvaliteta i izgleda. Povrće se može uzgajati na različite načine: biološki, organski, konvencionalnom ili integralnom proizvodnjom (zasnovana na principima tradicionalne baštenske proizvodnje, uz zamenu mineralnog đubriva za organsko, a hemijskih zaštitnih sredstava za biološke preparate).

    Prema tome, kvalitet budućeg ploda zavisi od opredeljenja proizvođača.