Sastojci:
500 ml. vode
250 ml. ulja
300 g. brašna
1 prašak za pecivo
na vrh noža soli
7 velikih domaćih jaja ili 8 kupovnih srednje veličine
Krema:
1 l. mleka možete odvojiti jednu čašu mleka a dodati čašu slatke pavlake, mnogo je lepša krema)
4 žumanca
6 kašika gustina
3 kašike brašna
12 kašika šećera
1 kašika vanila ekstrakta
100 g. maslaca
Priprema:
Vodu, ulje i malo soli prokuvati. Kada prokuva dodavati postepeno brašno izmešano sa praškom za pecivom. Mešati mikserom, žicama za testo sve dok se ne zgusne, a to je jako brzo. Skinuti sa vatre i odmah posle dva tri minuta dodavati jedno po jedno jaje tako što dodate jedno jaje, mešate smesu dok se ne ujednači pa tek onda dodajete sledeće. Mešati mikserom žicama za testo, može i ručno, varjačom. Ostaviti testo da se ohladi.
Zagrejati rernu na 250 stepeni. špricem ili kašikicom praviti krofnice veličine koje želite, nemojte da budu prevelike jer testo dosta naraste tokom pečenja.
Staviti krofnice da se peku prvo 10 minuta na 250 stepeni a onda još oko 25 minuta na 200 stepeni.
Nemojte otvarati rernu tokom pečenja.
Krema, priprema:
Od litre mleka odvojiti oko 1,5 dl. a ostatak staviti da se kuva sa 4 kašike šećera. Umutiti žumanca, gustin, ostatak šećera i vanilu sa 1,5 dcl. mleka. U smesu dodati jednu šolju mleka koje je prokuvalo, izmešati pa vratiti u kipuće mleko. Kuvati 2, 3 minuta stalno mešajući, skloniti sa vatre pa dodati maslac i dobro izmešati.
Ostaviti da se skroz ohladi i stegne, najbolje u frižider. Hladnu kremu izmiksati.
Hladnim krofnicama odseći vrhove, puniti ih kremom, vratiti gore poklopce i posuti šećerom u prahu.
Dobićete preko 50 ovako manjih krofnica