Sastojci:
400 cvetova maslačka
1½ kg šećera
2 limuna
Priprema:
1. Maslačak nabrati kada je cvet potpuno otvoren (do 12 časova u toku dana).
2. Cvetove staviti u širu a pliću posudu (drvenu, staklenu, porcelansku) pa doliti vodu, toliko da ogrezne. Ostaviti da odstoji 12-24 časova.
3. Sutradan ocediti i isprati cvetove.
4. 1½ l vode prokuvati i prohladiti, pa time preliti maslačak i kuvati tridesetak minuta.
5. Dodati šećer i prethodno iseckan limun (bez kore), promešati i kuvati dok smesa ne porpimi gustinu i boju meda.
6. Skloniti sa ringle, sačekati da se prohladi pa procediti kroz gazu.
7. Zatim, kuvati još par minuta i toplo sipati u čiste i suve tegle.
Savet: Ujutru, na prazan stomak, popiti zeleni čaj zaslađen ovim medom i koristiti kao pomoć za izbacivanje toksina iz organizma. Med od maslačka može se koristiti u oporavku disajnih organa, a naročito je povoljan za lečenje astme i bronhitisa.