Sastojci:
– 500 g mlevene junetine
– 1 glavica crnog luka
– 1 šargarepa
– ulje
– 70 g pirinča
– 1 kašika paradajz pirea
– 20 listova blitve
– mešavina začina
za sos
– 50 ml ulja
– 2 kašike brašna
– 2 kašike seckane mirođije
– 1 dl pavlake
– 5 dl supe od povrća
Priprema:
1. Crni luk iseći na kockice, šargarepu izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti crni luk i šargarepu pa dodati mlevenu junetinu i pržiti je uz neprekidno mešanje dok ne promeni boju. Dodati pirinač te i njega kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok pirinač ne nabubri a meso ne omekša.
3. Pred kraj dinstanja dodati paradajz pire i začine po ukusu i dinstati dok suvišna tečnost ne uvri.
4. Sa listova blitve odstraniti središnji zadebljali deo pa ih preliti ključalom vodom da bi se poparili i omekšali. Potom listove ocediti.
5. Na svaki list blitve staviti kašiku fila pa oblikovati sarme.
6. Zemljanu posudu nauljiti i u nju poslagati sarmice od blitve.
7. Posebno pripremiti sos. U šerpi na malo ulja propržiti brašno pa dodati mirođiju te i nju kratko propržiti. Postepeno dolivati supu od povrća uz neprekidno mešanje dok se ne dobije ređi sos. Pred kraj kuvanja dodati pavlaku i začine po ukusu.
8. Pripremljeni sos preliti preko sarmica i zapeći u rerni na 200°C oko 35 min.
Uživajte!
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net