Start Glavna jela Pripremite Hajdučku tepsiju, tradicionalno jelo iz srca Hercegovine!

Pripremite Hajdučku tepsiju, tradicionalno jelo iz srca Hercegovine!

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
1 kg teletine (ili jagnjetine)
1 kg crnog luka
2 zelene paprike
2 kašike iseckanog peršuna
beli luk
250 ml belog vina
1 šoljica vode
2 kašike ulja
biber i so

Priprema:
1. Meso operite, prosušite čistom kuhinjskom krpom, posolite i uvaljajte u beli luk sa svih strana. Potom ga stavite u glineni (zemljani) sud.
2. Luk oljuštite, isecite na “rebarca” i njime prekrijte meso.
3. U posebnoj činiji izmešajte papriku iseckanu na listiće, peršun, biber, so i vino. Dodajte šoljicu vode i ulje, pa ovom smesom zalijte meso.
4. Sud prekrijte poklopcem od gline i specijalitet pecite na 180 stepeni, najmanje 1 sat i 15 minuta.

Važno je napomenuti da se poklopac od gline obavezno pre poklapanja stavlja desetak minuta u hladnu vodu i ne otvara se dok pečenje traje.

Ovaj specijalitet naročito je ukusan ako se priprema ispod sača i ukoliko se servira sa domaćim krompirom.