Verovatno koristite samo cimet ili mlevene karanfiliće, ali keksići i biskviti bi bili tako ukusniji da uvek imate spremne ove mešavine začina.
U većini začinskih mešavina cimet je nosilac, igra glavnu ulogu. Ostali začini dolaze u 3 do 4 puta manjoj količini, jer su obično i mogo jači.
Ove mešavine začina možete koristiti uvek za pripremanje keksića ili kada želite da obogatite ukus biskvita ili, čak, pudinga od vanilije ili neke slične kreme za kolače.
Najjednostavnija mešavina
2 kašike smeđeg šećera
2 kašike cimeta
4 kašičice suvog mlevenog đumbira
1 kašičica mlevenog oraščića
½ kašičice mlevenih karanfilića
½ kašičice mlevenog kardamoma
Sve sastojke pomešajte i čuvajte u dobro zatvorenoj teglici. Umesto kardamoma možete dodati suve narendane korice limuna ili narandže ili 2 kašičice prženih mlevenih badema.
Biskvit mešavina
Osnova ove mešavine začina koja je odlična za kore za kolače su: cimet, karanfilići i đumbir, ali ukus će biti mnogo bogatiji ako uvrstite i ostale začine. Ako vam začini nisu mleveni u prah ih možete pretvoriti uz pomoć mlina za kafu, samo pazite – đumbir mora biti osušen pre mlevenja.
4 kašičice cimeta
1 kašičica karanfilića
1 kašičica muškatnog cvetića *
1/3 kašičice mlevenog đumbira
Po mrvicu: mlevenog belog bibera, mlevenog kardamoma, mlevenih semenki korijandera, mlevenih semenki anisa i narendanog muškatnog oraščića.
* muškatni cvetić nije cvet već opna semena muškatnog oraščića, koja se nalazi između koštice i mesnatog dela ploda. Koristi se posebno kao začin kao i muškatni oraščić.
Pomešajte sve začine u posudici, pa ih prespite u čistu teglicu i dobro zatvorite.
Izvor: Lifepressmagazin
Foto: Flickr