Sastojci:
400 g šampinjona
150 g pirinča
1 glavica crnog luka
3 jajeta
1 kašika seckanog peršuna
brašna po potrebi
prezli po potrebi
3 dl ulja
200 g majoneza
mešavina začina
Priprema:
1. Šampinjone obariti u slanoj vodi, a potom ih ocediti. Kada se ohlade, samleti ih na mašini za mlevenje.
2. Pirinač takođe obariti u slanoj vodi i ocediti. Luk iseckati i propržiti na ulju.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti šampinjone, pirinač, 1 jaje, luk, peršun i začine po ukusu, te dobro izmešati. Zatim postepeno dodavati prezle i mešati sve dok se ne dobije smesa pogodna za oblikovanje.
4. Od pripremljene smese oblikovati krokete valjkastog oblika. Uvaljati ih u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u prezle.
5. U fritezi ugrejati ulje, te krokete pržiti dok ne porumene.
6. Pržene krokete ostaviti da se ohlade, a potom ih preliti majonezom i poslužiti.