Sastojci:
za testo
– 500 g mekog brašna
– 2,5 dl vode, so
za fil
– 300 g spanaća
– 120 g sitnog sira
– 20 g parmezana
– 100 g praške šunke
– 1 žumance, so
za preliv
– 30 g putera
– 2 kašike brašna
– 4 dl mleka, so
– 3 trougla topljenog sira
– 20 g parmezana
Priprema:
Testo:
U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati malo soli i mlaku vodu, te promešati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno uz neprestano mešenje dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti da miruje 20 min.
Fil:
Spanać obariti i ocediti od suvišne tečnosti pa iseckati. Potom ga sjediniti sa sitnim sirom, seckanom praškom šunkom, žumancetom i parmezanom, pa izmešati.
Preliv:
1. U šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno dodavati mleko uz neprestano mešanje i kuvati na umerenoj temperaturi dok se umak ne zgusne.
2. Pred kraj kuvanja dodati trouglove topljenog sira i parmezan.
Finalni postupak:
1. Umešeno testo istanjiti pomoću oklagije u pravougaonik debljine 2 mm i uzdužno iseći na trake širine 4 cm.
2. Uzeti jednu traku, te po njoj rasporediti gomilice fila od spanaća, tako da jedna od druge budu udaljene 3 cm. Prekriti je drugom praznom trakom od testa, a zatim okruglim zupčastim nožem između gomilica fila iseći kvadrate. Krajeve kvadrata pritisnuti viljuškom da bi se slepili. Na isti način oblikovati još raviola.
3. Raviole obariti u ključaloj vodi i ocediti od suvišne tečnosti. Nakon toga ih poprskati uljem da se ne bi slepili i preliti umakom od sira.
Uživajte!
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net