Sastojci:
1 kg cvekle
1 kg kupusa
400 ml 9% sirćeta
200 ml ulja
60 g soli
60 g šećera
1 kesica bibera u zrnu
2 kašičice kima
2 lista lovora
Priprema:
1. Cveklu oprati, oljuštiti i izrendati na krupno rende. Kupus očistiti od spoljašnih listova pa narendati, blago usoliti i izgnječiti. U dubljoj posudi (šerpi ili kofici) pomešati kupus i rendanu cveklu.
2. U posudici zakuvati ulje, sirće, so i šećer pa kada provri dodati zrna bibera, kim i list lovora i ostaviti da se prohladi.
3. Prohlađenim presolcem preliti povrće i dobro promešati, poklopiti i ostaviti da miruje 10-ak sati. Za to vreme povrće promešati par puta.
4. Čiste tegle puniti pripremljenom smesom i dobro pritiskati. Napunjene tegle dobro zatvoriti i pasterizovati. Postupak pasterizacije ispratite OVDE.
5. Hladne tegle obrisati i skladištiti u ostavu.