Adžika je univerzalni pomoćnik u kuhinji većine domova u Abhaziji, odakle potiče. Međutim, njena upotreba proširila se na većinu zemalja bivšeg SS. Često se koristi kao namaz ali i kao začin, naročito u pripremi mesa. Ako volite ove ukuse, uživaćete!
Sastojci:
2 crvene ljute paprike
6 čenova belog luka
½ veze peršuna
½ veze mirođije
½ veze korijandera
50 ml ulja
50 ml sirćeta
50 g seckanih oraha
20 g soli
Priprema:
1. Ljutu papriku očistiti od semena i krupnije iseckati.
2. Beli luk očistiti. Zelene začine i orahe krupnije usitniti.
3. Sastojke samleti u blenderu da se dobije fino usitnjena smesa, uz lagano dolivanje ulja kako bi se sve dobro povezalo.
4. Na kraju dodati sirće i so pa još jednom sve promešati da se što bolje sjedini.
5. Smesu preručiti u teglu i čuvati 5-7 dana u frižideru.
Savet: Količinu ulja, sirćeta i soli možete prilagoditi sopstvenim ukusima. Ukoliko imate nameru da vam posluži kao začin, smanjite količinu ulja ali ukoliko želite da ovo poslužite kao namaz pridržavajte se navedenih mera.