Start Kuvamo sa Probajte sjajan Tart tatin sa kruškama iz kreativne kuhinjice Lane Belić

Probajte sjajan Tart tatin sa kruškama iz kreativne kuhinjice Lane Belić

Foto: La cuisine creative
Foto: La cuisine creative
  • 40 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

250 g lisnatog testa
3-4 lepe kruške
60 g maslaca
60 g šećera
limunov sok

Priprema:

1. Kruške oljuštiti i iseći na tanje šnite. Kratko ih prokuvati u malo vode sa 2 kašike šećera i sokom od pola limuna, zatim ih izvaditi i ostaviti da se ohlade.
2. Rastopiti 60 g šećera da dobije svetlu boju karamela. Dodati maslac isečen na listiće i na tihoj temperaturi zagrevati dok se potpuno ne rastopi. Preko rastopljenog karamela poređajti isečene kruške.
3. Lisnato testo rastanjiti u okruglu koru i pažljivo je preneti tako da potpuno prekrije kruške. Pritisnuti ivice testa i sve fino ušuškati tako da fil ne iscuri prilikom pečenja. Izbockati viljuškom na par mesta.
4. Rernu zagrejati na 200ºC i peći oko 20-tak minuta. Kada se pita fino zarumeni, izvaditi je iz rerne, sačekati par minuta a zatim poklopiti većim tanjirom i pažljivo preokrenuti. Paziti da se ne ispečete jer će možda iscuriti malo rastopljenog karamela.
5. Ukoliko je neka šnitica kruške ostala zalepljena u plehu, samo je vratiti nazad na pitu. Iseći na kriške i servirati uz kuglicu sladoleda.