Nadutost u stomaku podstaknuta je nedovoljno sažvakanom hranom, ali i preteranom upotrebom namirnica koje sadrže laktozu i određene ugljene hidrate. Određeni začini i biljke poput anisa, đumbira, mente i majčine dušice umiriće creva i smanjiti nadutost.
Takođe, iako su neke namirnice dobre po naše zdravlje, one nisu najbolji odabir za vaš struk jer loše utiču na probavni sistem i mogu izazvati nadutost. Stoga, ako želite da smanjite nadutost stomaka izbegavajte sledeće namirnice…
1. Loši ugljeni hidrati
Hrana bogata lošim ugljenim hidratima može da poremeti crevnu floru, te izazvati upale. Namirnice koje sadrže najviše takvih ugljenih hidrata su hleb i peciva, keks, beli pirinač, testenina i žitarice.
Ipak, ugljeni hidrati nisu potpuno zabranjeni. Poenta je da unosite grickalice koje sadrže kombinaciju ugljenih hidrata, zdravih masti i proteina, a one će vas kao takve držati duže sitim. Umesto namirnica bogatih ugljenim hidratima radije birajte visoko proteinske hrane kao što su grčki jogurt, losos i tofu sir.
Koje još namirnice bi trebalo da izbegavate jer mogu izazvati nadutost pogledajte OVDE