Sastojci:
½ kg kuvane bundeve
400 g brašna
1 jaje
80 g putera
so, biber
100 g mesnate slanine
1 čen belog luka
30 g parmezana
šaka mente
Priprema:
1. Bundevu oljuštiti, sitno iseckati i staviti u šerpu, naliti vodu da bundeva pliva u njoj pa staviti da se skuva. Kuvati na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje. Oceđenu bundevu fino ispasirati da se dobije pire, pa ostaviti da se potpuno ohladi.
2. U brašno dodati so, biber pa fino promešati. Zatim, dodati pire i jaje pa zamesiti testo za njoke. Ukoliko testo bude lepljivo dodati još malo brašna. Pripremljeno testo ostaviti da odstoji desetak minuta pa rastanjiti u oblik valjka debljine oko 1 cm i iseći na komadiće dužine oko 3 cm.
3. Ugrejati tiganj, dodati izrezanu slaninu i propržiti je sa svih strana. Kad slanina postane rumena izvaditi je iz tiganja i ostaviti sa strane.
4. U masnoću od slanine dodati puter pa propržiti sitno seckani beli luk (samo da zamiriše, ne sme da promeni boju).
5. Tome dodati pripremljene njoke i pržiti ih na umerenoj temperaturi dok ne porumene sa svih strana.
6. Kad njoke poprime rumenu boju dodati slaninu i sve fino promešati.
7. Na kraju dodati parmezan i sveže seckanu mentu pa začiniti i odmah poslužiti.