Punč je poznat kao mešavina alkoholnih i bezalkoholnih pića, šećera i voća. Obično se služi u velikim porcelanskim činijama, a sipa se u šolje pomoću male kutlače.
Sastojci:
– 40g šećera
– 150 ml vode
– 1 kesica crnog čaja
– 1 narandža (sok)
– 90 ml ruma (58 %)
– 1/2 štangle cimeta
– 2-3 karanfilića
– 600 ml crnog vina
– šumsko voće
Priprema:
Kesicu čaja preliti sa provrelom vodom, poklopiti i 15 min. ostaviti da stoji. Šećer karamelizovati, dodati čaj, sok od jedne narandže i vino. Dodati i rum (promešati) kao i cimet i karanfilić. Sve dobro promešati i kuvati do tačke ključanja. Vrućoj tečnosti dodati šumsko voće, poklopiti sud i ostaviti 5 min. da stoji, a zatim služiti.
Cimet i karanfilić staviti u zatvorenu cediljku za čaj ili zavezati u čistu gazu i staviti u tečnost – punč da stoji. Temperatura na kojoj se kuva – zagreva je maksimalna, a zatim ako (postoji veća količina) se smanji na 60°.
Izvor: naxi.rs