Sastojci:
Testo
1 kvasac
1 kašičica soli
4 kašike šećera
200 ml mleka
100 ml vode
100 ml ulja
2 jajeta
1 limun
brašno po potrebi
Fil
300 ml mleka
1 puding od vanile
1 kašika instant kakaoa
3 kašike šećera
Ostalo
100 g bele čokolade
100 g crne čokolade
4 kašike ulja
ulje za prženje
Priprema:
Testo
1. Staviti kvasac s kašikom šećera u mlaku vodu da nadođe. Ostatak šećera umutiti s jajim, a zatim dodati mleko, ulje, sok od limuna i nadošao kvasac. Postepeno dodavati brašno pa rukama umesiti glatko testo. Oblikovati jufku, prekriti je pamučnom krpom i ostaviti ga nadođe oko 45 minuta.
Fil
1. U 100 ml mleka razmutiti puding od vanile i šećer, a preostalo mleko zagrevati na šporetu dok ne provri. U ključalo mleko ulitit razmućen puding i mešati neprekidno dok se puding ne zgusne. U vruć fil dodati kašiku instant kakaoa, dobro promešati i ostaviti ga da se prohladi.
Finalni postupak
1. Posle 45 minuta odmaranja premesiti testo i ostaviti ga da ponovo nadođe oko 30 minuta.
2. Nakon toga testo prebaciti na radnu površinu posutu brašnom, rastanjiti oklagijom razvući i čašom vaditi krofne.
3. Na jednu krofnu staviti kašičicu fila, preklopiti drugom krofnom pa krajeve pritisnuti kako fil ne bi cureo prilikom pečenja.
4. Krofne pržiti u manjoj šerpi u dubokom ulju. Odlagati ih na tacnu postavljenu papirnim ubrusom kako bi se ocedio višak masnoće.
5. U dve posude rastopiti crnu i belu čokoladu sa po dve kašike ulja. Pečene krofne umakati u čokoladnu glazuru, dekorisati i poslužiti.
Postupak pripreme u slikama tzv. korak po korak pogledajte na narednoj strani…