Start Glavna jela Meso Punjene tikvice

Punjene tikvice

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:

– 4 tikvice
– 300 g mlevenog mesa
– 100 g šampinjona
– 100 g pirinča
– 1 glavica crnog luka
– 2 dl pavlake
– 1 kašičica mlevene paprike
– 1 šargarepa
– 1 l juneće supe
– 4 kašike ulja
– so, biber
– mirođija
– mešavina začina

Priprema:

1. Mlade tikvice oprati i poprečno preseći napola.
2. Polovine tikvica izdubiti kašičicom i ostaviti sa strane.
3. Crni luk i unutrašnjost tikvica iseći na kockice, a šampinjone na listove.
4. Na malo ulja propržiti crni luk. Zatim dodati mleveno meso i pirinač, te kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi.
5. Kada meso i pirinač omekšaju, dodati mlevenu papriku, šampinjone i začine po ukusu. Kuvati na umerenoj temperaturi dok pečurke ne omekšaju a suvišna tečnost ne uvri.
6. Pripremljenom smesom napuniti tikvice i zatvoriti kolutovima šargarepe.
7. Vatrostalnu posudu nauljiti i poslagati u nju punjene tikvice. Tikvice zaliti supom da ogreznu, prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne omekšaju.
8. Kada tikvice omekšaju, skloniti foliju i odliti suvišnu tečnost.
9. Sjediniti pavlaku, seckanu mirođiju i začinu po ukusu, preliti preko tikvica i vratiti ih u rernu da se zapeku.

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net