Sastojci:
300 g mlevene junetine
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 manja šargarepa
6-8 paradajza
so, biber
ulje
Priprema:
1. Paradajz oprati, odseći donji deo (ne onaj gde je peteljka već suprotni), izdubiti i iseckati sredinu.
2. Zatim, paradajz blago posoliti i okrenuti naopako, da se tečnost koju će otpustiti slobodno cedi.
3. Crni i beli luk očistiti i sitno iseckati. Šargarepu očistiti i izrendati na sitno rende.
4. Na malo ugrejanog ulja prodinstati crni luk, toliko da potpuno omekša, uz dolivanje vode po potrebi.
Panzanella – salata sa hlebom i paradajzom
5. Zatim, dodati beli luk i šargerepu, pa nastaviti dinstanje još par minuta.
6. Dodati mleveno meso pa pržiti dok meso ne dobije braonkastu boju, a zatim dodati dodati seckani paradajz i začiniti prema ukusu.
7. Kada tečnost najvećim delom ispari nadev skloniti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi.
8. Paradajz (i odsečene delove) blago premazati uljem i puniti pripremljenom smesom.
9. Ređati u vatrostalnu posudu i poklopiti odsečenim delom. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko pola sata.