Sastojci:
– 4 manja patlidžana
– 2 glavice crnog luka
– 3 čena belog luka
– 250 g peleta paradajza
– 2 kašike seckanih badema
– 1 šargarepa, ulje
– 1 kašičica žutog šećera
– mešavina začina
– 1 kašika seckanog peršuna
Priprema
1. Patlidžane oprati pa pomoću noža uzdužno oguliti koru na svakih 1,5 cm da bi se dobile bele štrafte. Potom patlidžan kratko obariti u slanoj vodi kako bi omekšao.
2. Ocediti ga od suvišne tečnosti i ostaviti da se prohladi. Zatim beli deo izdubiti da bi se napravila udubljenja za punjenje, a izdubljeno meso sitno iseckati.
3. Crni luk iseći na manje kocke, šargarepu izrendati na krupno rende, a beli luk što sitnije iseckati.
4. Na malo ulja propržiti crni i beli luk, a potom dodati šargarepu te i nju kratko propržiti. Nakon toga dodati izgnječeni pelat paradajza, šećer, seckano meso patlidžana, bademe i začine po ukusu. Dinstati na umerenoj temperaturi dok povrće ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
5. Dobijenim filom napuniti udubljenja od patlidžana. Tepsiju nauljiti i poslagati u nju punjene patlidžane. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ˚C 40 min.