Start Glavna jela Riba Punjeni šaran

Punjeni šaran

punjeni saran

Sastojci:
– 2,5 kg šarana

Za fil:
– 2 glavice crnog luka
– 2 glavice belog luka
– 1 veća šargarepa
– 300 g kukuruza šećerca
– 200 g graška
– 2 crvene paprike
– 2 paradajza
– 1 veći krompir
– 1 lovorov list
– 1 kesica bibera
– 500 g šampinjona
– slatka i ljuta mlevena crvena paprika po ukusu
– 1 veći limun
– 1 veća pomorandža
– 1 šolja (2 dl) pirinča
– 1 kašičica senfa
– 2 dl belog vina
– ulje (za prženje)
– 1 pileća kocka za supu
– 1 konzerva tunjevine
– mešavina suvog biljnog začina i so po ukusu

Za salatu:
– 500 g krompira
– 1 glavica crnog luka
– soli i bibera po ukusu

Priprema:

Fil:
1. Ribu očistiti od krljušti iznutrica i odstraniti glavu.
2. U dubljem tiganju na ulju propržiti sitno seckan crni luk, 1 glavicu sitno seckanog belog luka i seckanu šargarepu.
3. Dodati seckanu papriku, oljušten i iseckan paradajz i krompir isečen na kockice.
4. Promešati, pa ubaciti grašak, kukuruz, kocku za supu i lovorov list, te pobiberiti po ukusu.
5. Sve lagano izdinstati i na kraju dodati šampinjone isečene na listiće.
6. Pomorandžu i limun iseći na kolutove i dodati u fil.
7. Začiniti po ukusu, a zatim dodati prethodno skuvan pirinač.
8. Skloniti sa vatre i umešati tunjevinu.

Finalni postupak:
1. Ribu utrljati iznutra i spolja belim lukom, a zatim posoliti po ukusu. Zaseći sa obe strane na nekoliko mesta, pa svuda špikovati belim lukom.
2. Staviti ribu u pleh, napuniti je pripremljenim filom, a preostali fil rasporediti okolo. 3. Premazati senfom i preliti belim vinom.
4. Obložiti pleh alu-folijom pa peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 60 min.
5. Nakon toga skinuti alu-foliju i ostaviti da se zapeče.

Salata:
1. Krompir iseći na krupnije komade i skuvati ga u malo posoljenoj i pouljenoj vodi.
2. Za to vreme iseći crni luk na rebra.
3. U dubljoj činiji pomešati skuvan krompir i luk pa začiniti po ukusu sirćetom, uljem i biberom.

Recept Vesne Stojanović iz Zaječara.

Arhiva: Pošalji recept