Sastojci:
1,5 kg pile
100 g pirinča
2 dl vode
30 g putera
prstohvat šafrana
1/2 kašičice mlevene paprike
1/2 kašičice majčine dušice
1,5 dl ulja
so, biber
ISPROBAJTE I… Zlatno punjeno pile
Priprema:
1. U manjoj šerpi rastopiti puter pa sipati opran i osušen pirinač i kratko ga propržiti, neprekidno mešajući, dok ne počne da škripi pod varjačom.
2. Potom ga preliti s 2 dl ključale vode, dodati šafran i poklopiti. Isključiti ringlu i ostaviti da pirinač nabubri.
3. Unutrašnjost pileta napuniti nabubrelim pirinčem sa šafranom.
4. Posebno umutiti mlevenu papriku i majčinu dušicu s uljem i posoliti po ukusu. Pripremljenom marinadom premazati meso ispod kožice pileta.
5. Donji deo pileta zatvoriti čačkalicama, a batake i krilca vezati kanapom.
6. Vatrostalnu posudu nauljiti, sipati 1 dl vode pa položiti punjeno pile i prekrijti ga folijom. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 60 minuta. Zatim ukloniti foliju i nastaviti s pečenjem dok ne porumeni.
Savet: S upotrebom šafrana budite obazrivi – veće količine mogu biti štetne za zdravlje.
Pripremu ovog jela u slikama tzv. korak po korak pogledajte na sledećoj strani.