Sastojci:
za testo
– 350 g mekog brašna tip 400 g
– 350 g kukuruznog brašna
– 1 kašika šećera
– 1 prašak za pecivo
– 1 kašika sode bikarbone
– 1 dl ulja
– 3,5 dl mleka, so
za fil
– 400 g krompira
– 100 g krem sira
– 150 g mesnate slanine
– 30 g putera, so
za premaz
– 150 g putera
– 3 dl mleka
– 40 g parmezana
Priprema
Testo:
1. U posudi za mešanje sjediniti kukuruzno i belo brašno, dodati sodu bikarbonu, prašak za pecivo, šećer i malo soli po potrebi.
2. Zatim dodati ulje i mleko, te mesiti dok testo ne počne da se odvaja od prstiju
3. Umešeno testo ostaviti u frižider da odmori.
Fil:
1. Krompir oguliti, iseći na kocke i obariti u slanoj vodi. Potom ga procediti, dodati puter, malo soli i izgnječiti.
2. Slaninu iseći na kockice i kratko propržiti na vrelom ulju kako bi porumenela i postala hrskava.
Finalni postupak:
1. Ohlađeno testo razvući oklagijom na debljinu od 1 cm.
2. Premazati krem sirom, naneti fil od krompira, posuti prženom slaninom i urolati.
3. Rolat iseći na parčad debljine 2 cm. Pleh prekriti papirom za pečenje i poslagati u njega pripremljene pužiće.
4. Posebno sjediniti mleko i puter, te kuvati na umerenoj temperaturi dok se puter ne otopi.
5. Pripremljene pužiće premazati mešavinom putera i mleka te posuti parmezanom. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumene.
6. Pečene pužiće još vruće premazati preostalom mešavinom mleka i putera.