Sastojci:
400 g mlevenog mesa
500 g mladih bukovaca
1 glavica crnog luka
2 veća paradajza
100 g kačkavalja
so, biber
bosiljak
Bešamel sos
50 g putera
2 kašike brašna
300 ml mleka
Priprema:
1. Bukovače kratko ispeći na roštilju ili u gril-tiganju i ostaviti ih na toplom.
2. Na malo ulja propržiti crni luk, dodati mleveno meso, pržiti dok meso ne promeni boju, a pred kraj dinstanja dodati izrendan ili sitno iseckan paradajz bez ljuske. Začiniti po želji.
3. Za to vreme pripremiti bešamel sos – u manjoj šerpici otopiti puter, upržiti brašno (voditi računa da ne promeni boju), te lagano dodavati hladno mleko, neprekidno mešajući dok se sos ne zgusne.
4. Nakon toga u podmazanu vatrostalnu posudu ili manji pleh ređati polovinu bukovaca, a zatim polovinu fila od mesa. Preliti polovinom bešamel sosa, narendati kačkavalj pa postupak ponoviti još jednom.
5. Musaku zapeći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 min.