Sastojci:
– 600 g plazme
– 500 g rama margarina
– 350 g šećera u prahu
– 3 šlag krema sa ukusom jagode
– 1 kg zamrznutih jagoda
– 2 pudinga od jagode
– 10 kašika šećera
– 4 čaše kisele pavlake
– kisele vode po potrebi za umakanje keksa ili soka po želji
Priprema:
1. Ulupati 250 g rama margarina sa 250 g šećera u prahu i 4 kisele pavlake (fil I).
2. Posebno umutiti preostali margarin sa 100 g šećera u prahu.
3. Posebno ulupati šlag krem sa ukusom jagode, a zatim ga umešati u prethodnu smesu (fil II).
4. Jagode odmrznuti, skuvati ih sa 10 kašika šećera, te ukuvati puding od jagode razmućen sa malo mleka. Mešati dok se ne zgusne, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi (fil III).
Finalni postupak:
1. Plazma keks umakati u kiselu vodu ili sok, pa ga gusto, jedan do drugog, ređati u odgovarajući kalup.
2. Zatim premazati mlakim filom od jagoda (fil III). Potom naneti fil sa kiselom pavlakom (fil I) i na kraju krem fil sa ukusom jagode (fil II).
3. Potom ponovo poređati natopljenu plazmu i ponoviti postupak filovanja još jednom ili dok se ne utroši sav materijal u zavisnosti od veličine kalupa.
4. Tortu ostaviti da se stegne u frižideru.
Recept Milene Miladinović iz Zatonja.
Arhiva: Torte i kolači