Sastojci:
– 20g kvasca
– 500-600g brašna
– 1 jaje
– 1 belanace
– 50 ml Dijamant ulja
– 2 kašičice soli
– 1 kašičica šećera
– 250ml mleka
– 50ml vode
– 2 kašike kisele pavlake
za premazivanje kora
– 50g Dijmant margarina
Priprema
Zamesiti testo pa ga ostaviti da odmara 15 minuta. Zatom nadošlo testo podelimo ma 5 dela. (loptice) Razvijati svaku koru veličine većeg tanjira i premazivati topljenim margarinom. Ređati kore jednu na drugu samo poslednju petu koru ostavimo ne premazanu. Poređane kore prebaciti u pleh. Prvo obeležimo osam delova (da se zna gde treba da se seče). U svaku obeleženi osminu sečemo krak. Tako isečemo osam kraka. Zatim testo gde smo ga samo obeležili sada sečemo do kraja, ivice testa povlačimo sa obe ruke i povlačimo ih ispod formirane latice. Ovo ponavljamo sa svakom osminom. Kad su latice formirane pritiskamo ivice (između redova) pomoću štapića. Isto pritiskamo štapićem i ivice krakova. Kako se pritiska testo tako se latica lista. Pogaču ostaviti da odmori premazati žumancetom posuti susamom i peći.Peći na 200 stepeni oko 30 minuta. Dok pogača ne dobije lepu boju.
Recept Slađane Šćekić iz Kraljeva