Start Dijamant kuvarica Rascvetani cvet

    Rascvetani cvet

    1024Sastojci:
    – 20g kvasca
    – 500-600g brašna
    – 1 jaje
    – 1 belanace
    – 50 ml Dijamant ulja
    – 2 kašičice soli
    – 1 kašičica šećera
    – 250ml mleka
    – 50ml vode
    – 2 kašike kisele pavlake
    za premazivanje kora
    – 50g Dijmant margarina

    Priprema
    Zamesiti testo pa ga ostaviti da odmara 15 minuta. Zatom nadošlo testo podelimo ma 5 dela. (loptice) Razvijati svaku koru veličine većeg tanjira i premazivati topljenim margarinom. Ređati kore jednu na drugu samo poslednju petu koru ostavimo ne premazanu. Poređane kore prebaciti u pleh. Prvo obeležimo osam delova (da se zna gde treba da se seče). U svaku obeleženi osminu sečemo krak. Tako isečemo osam kraka. Zatim testo gde smo ga samo obeležili sada sečemo do kraja, ivice testa povlačimo sa obe ruke i povlačimo ih ispod formirane latice. Ovo ponavljamo sa svakom osminom. Kad su latice formirane pritiskamo ivice (između redova) pomoću štapića. Isto pritiskamo štapićem i ivice krakova. Kako se pritiska testo tako se latica lista. Pogaču ostaviti da odmori premazati žumancetom posuti susamom i peći.Peći na 200 stepeni oko 30 minuta. Dok pogača ne dobije lepu boju.

    Recept Slađane Šćekić iz Kraljeva