Start Deserti Raskoš ukusa – grilijaš torta

Raskoš ukusa – grilijaš torta

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana
  • 120 min
  • 10 osoba
  • Lako

Sastojci:

Kore
12 belanaca
12 kašika šećera
300 g mlevenih oraha
3 kašike brašna
Fil I
10 žumanaca
10 kašika šećera
125 g margarina
100 g čokolade
Fil II
2 žumanceta
2 kašike šećera
2 kesice vanil-šećera
2 kašike gustina
300 ml mleka
125 g margarina
Grilijaš
150 g šećera
100 g lešnika
ulje

Priprema:

Kore
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 4 belanceta u čvrst sneg pa postepeno dodavati 4 kašike šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati kašiku brašna, 100 g mlevenih oraha i promešati.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 20 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Fil I
1. Sjediniti žumanca i šećer te kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne dobije gusta kremasata masa.
2. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestano mešanje je otopiti.
3. U ohlađenu smesu dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
Fil II
1. U manju šerpu sipati 2 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko, žumanca, gustin i vanil-šećer te sipati u ključalo mleko. Nastaviti sa kuvanjem uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni fil dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
4. Na kraju sjediniti fil I i fil II pa dobro izmešati.
Grilijaš
1. Na umerenoj temperaturi otopiti šećer pa dodati lešnike i promešati.
2. Pripremljenu smesu preliti u nauljeni pleh i ostaviti da se ohladi. Potom je izlomiti i samleti u multipraktiku.
Finalni postupak
1. Pripremljeni fil sjediniti sa grilijašom i dobro izmešati.
2. Kore premazati filom i naslagati jednu na drugu.
3. Preostalim filom premazati i bočne stranice torte te je dekorisati grilijašom.