Sastojci:
200 g urmi
150 g smokvi
100 g pečenih badema
100 g pečenih lešnika
150 g oraha
100 g suvog grožđa
300 g keksa
(sa kakao punjenjem)
200 ml soka od ananasa
9 jaja
4 kašike oštrog brašna
18 kašika šećera
10 kašika gustina
3 vanil-šećera
1 l mleka
250 g margarina
rum po želji
Dekoracija
200 g šlaga
400 ml kisele vode
Priprema:
1. Suvo grožđe potopiti u rum da omekša. Urme, smokve, bademe, orahe i lešnike iseckati i pomešati sa brašnom.
2. U posudi za mešanje umutiti belanca u čvrst sneg i lagano dodavati 9 kašika šećera.
3. Suvo grožđe ocediti od ruma, a rum pomešati sa malo soka od ananasa i ostaviti za prskanje kore.
4. Oceđeno suvo grožđe dodati u činiju sa ostalim voćem, dobro promešati i dodati u umućena belanca. Smesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 180°C 25 minuta. Koru poprečno preseći.
5. Umutiti žumanca sa 9 kašika šećera i vanil-šećerom. Gustin razmutiti u 100 ml mleka, a preostalo mleko staviti da se kuva. Kada provri, ukuvati žumanca sa gustinom. Ostaviti da se krem ohladi.
6. U ohlađen fil dodati margarin i mutiti dok se ne dobije penasta masa.
7. Tortu filovati sledecim redosledom: kora poprskana sokom i rumom, fil, biskviti potopljeni u sok od ananasa, fil, kora poprskana sokom i rumom, fil, šlag.