Start Vaši recepti Raskošna torta sa suvim voćem

    Raskošna torta sa suvim voćem

    Recept Danute Šereš iz Budisave

    Torta sa suvim voćem

    • 120 min
    • 8-10 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    200 g urmi
    150 g smokvi
    100 g pečenih badema
    100 g pečenih lešnika
    150 g oraha
    100 g suvog grožđa
    300 g keksa
    (sa kakao punjenjem)
    200 ml soka od ananasa
    9 jaja
    4 kašike oštrog brašna
    18 kašika šećera
    10 kašika gustina
    3 vanil-šećera
    1 l mleka
    250 g margarina
    rum po želji
    Dekoracija
    200 g šlaga
    400 ml kisele vode

    Priprema:

    1. Suvo grožđe potopiti u rum da omekša. Urme, smokve, bademe, orahe i lešnike iseckati i pomešati sa brašnom.
    2. U posudi za mešanje umutiti belanca u čvrst sneg i lagano dodavati 9 kašika šećera.
    3. Suvo grožđe ocediti od ruma, a rum pomešati sa malo soka od ananasa i ostaviti za prskanje kore.
    4. Oceđeno suvo grožđe dodati u činiju sa ostalim voćem, dobro promešati i dodati u umućena belanca. Smesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 180°C 25 minuta. Koru poprečno preseći.
    5. Umutiti žumanca sa 9 kašika šećera i vanil-šećerom. Gustin razmutiti u 100 ml mleka, a preostalo mleko staviti da se kuva. Kada provri, ukuvati žumanca sa gustinom. Ostaviti da se krem ohladi.
    6. U ohlađen fil dodati margarin i mutiti dok se ne dobije penasta masa.
    7. Tortu filovati sledecim redosledom: kora poprskana sokom i rumom, fil, biskviti potopljeni u sok od ananasa, fil, kora poprskana sokom i rumom, fil, šlag.

    Preporučujemo i recept za štanglice sa šarenim biskvitom.