Brownie kolač jedan je od onih super jednostavnih deserata jer sve što vam treba da napravite ove neodoljive smeđe “momčiće” je jedna smesa i glazura. No mi vam donosimo recept za brownie koji će biti prefin čak i bez glazure i koji će vam se topiti u ustima. Isprobajte recept za brownie kolač koji uvek uspeva i koji hvale ama baš svi koji su ga isprobali. Neki kažu da je još bolji kada odstoji jedan dan
Sastojci (za 16 komada):
113 g margarina
200 g šećera
2 jajeta
1 kašičica ekstrakta vanile
43 g nezaslađenog kakao praha
68 g brašna
prstohvat soli
prstohvat praška za pecivo
Glazura:
3 kašike margarina, omekšalog
3 kašike nezaslađenog kakao praha
1 kašika meda
1 kašičica ekstrakta vanile
128 g šećera u prahu
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 175°C. Nauljite i pospite brašnom četvrtast pleh.
2. U većoj šerpi otopite margarin. Sklonite ga s ringle te umešajte šećer, jaja i ekstrakt vanile. Dodajte kakao prah, brašno, so i prašak za pecivo te sve dobro pomešajte. Smesu ulijte u pripremljen pleh.
3. Pecite 25 do 30 minuta. Pazite da se smesa ne prepeče.
4. Za izradu glazure pomešajte margarin, kakao, med, ekstrakt vanile i šećer u prahu. Mešajte dok ne dobijete glatku glazuru. Prelijte brownie kolač glazurom dok je još topao te isecite na kocke.
Savet: Kako brownie teksturom ne bi bio nalik običnom čokoladnom kolaču nemojte koristiti mikser nego sve mešajte rukom. Laganim, nežnim mešanjem smesa će ispasti puno bolja i finija. Jaja lagano izmutite pre nego ih dodate smesi.