Start Odabrani recepti Recepti domaćica iz časopisa “Pošalji recept”

Recepti domaćica iz časopisa “Pošalji recept”

Košarice s blitvom

Foto: Pošalji recept
Foto: Pošalji recept

Sastojci:
za testo
1 jaje
2 dl mleka
1 dl vode
1 kocka svežeg kvasca
2 pune kašike masti
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
oko 700 g brašna
za fil
2 jajeta
100 g sitnog sira
desetak listova blitve
prstohvat soli
za premaz
1 žumance
1 kašika pavlake
20 g susama

Priprema
1. U većoj posudi za mešenje sipati mlako mleko i izmrviti kvasac sa šećerom i nekoliko kašika brašna. Ostaviti ga da nadođe 5 minuta.
2. Zatim u nadošli kvasac dodati jaje, mast, vodu i so, te postepeno dodavati brašno dok se ne umesi glatko i gipko testo. Ostaviti na toplom da nadođe, da se udvostruči.
3. Za to vreme pripremiti fil: blitvu oprati, sitno iseckati i blago posoliti. Dodati umućena jaja i sir, pa sve dobro promešati i sjediniti.
4. Nadošlo testo podeliti na 5 loptica, svaku razvući u krug veličine većeg tanjira i preseći unakrst na 4 dela (kocke).
5. Svaki deo testa zaseći po ivicama sa jedne i druge strane po 3 proreza, ali ne do kraja.
Finalni postupak:
1. Po jednu kašiku fila stavljati na svaki deo testa. Preklopiti testo sa jedne i druge strane tako da smotuljak liči na košaricu ili kavez. Postupak ponoviti i sa preostalim testom.
2. Košarice ređati u pleh jednu do druge (ostavljajući manji razmak).
3. Za premaz umutiti jaje sa pavlakom i naneti na svaku košaricu. Posuti susamom i ostaviti ih oko 15 minuta da odstoje u plehu, da još malo narastu.
4. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene.

Recept Suzane Mitić iz Velike Plane