Domaći kuglof
Sastojci:
4 pileća batka sa karabatakom
1 kašika senfa
4 šargarepe
1 manja glavica karfiola
2 kašike mleka
150 g slanine
150 g kačkavalja
150 g šunke
5 jaja
mešavina suvog biljnog začina po ukusu
prstohvat mirođije
bosiljka po ukusu
soli po ukusu
300 g spiralne testenine
Priprema
1. Šargarepu očistiti i kuvati ucelo 10 minuta.
2. Karfiol iscepkati na manje delove, pa kuvati 7 minuta sa mlekom i malo soli.
3. Izrendati kačkavalj pa staviti pomalo na svako parče šunke. Na sredinu staviti deo karfiola, te umotati sa svih strana.
4. Pileće meso otkostiti, pa svako parče namazati senfom i uvaljati u mešavinu suvog biljnog začina po ukusu.
5. Na sredinu staviti parče šargarepe i uviti u rolatić.
6. Kalup za kuglof obložiti slaninom tako da slanina visi sa strane kuglofa.
7. Poređati rolnice mesa, a između staviti uvijenu šunku sa karfiolom.
8. Odozgo razbiti jaja i posuti mirođijom i bosiljkom po ukusu.
9. Poređati preostalu šunku, pa preklopiti slaninom koja je visila sa strane.
10. Peći na 220°C 30 minuta, a zatim sniziti temperaturu na 180°C i peći još 30 minuta.
11. Izvaditi kuglof iz rerne i ostaviti ga da se ohladi, a zatim izvaditi iz kalupa i iseći.
12. Poslužiti uz kuvanu testeninu.
Recept Suzane Mitić iz Velike Plane