Čokoladni cvetići
Sastojci:
za koru
5 belanaca
3 žumanceta
5 kašika šećera
7 kašika mlevenih oraha
1/2 praška za pecivo
4 kašike brašna
1 kašika kakaoa
za fil
500 ml mleka
3 kašike šećera
1 puding od čokolade
1 kašika gustina
2 žumanceta
100 g margarina
100 g šećera u prahu
za glazuru
100 g čokolade za kuvanje
5 kašika mleka
2 kašike šećera
1 kašika margarina
za dekoraciju
2 kesice šlaga
sok od višanja za mućenje šlaga
Priprema
Kora:
1. Belanca ulupati sa šećerom u čvrst šam, pa dodavati jedno po jedno žumance neprekidno muteći. Zatim umešati brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo i mlevenim orasima. Polako promešati varjačom.
2. Smesu uliti u podmazan pleh i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
Fil:
1. Izmutiti žumanca sa pudingom i gustinom sa malo mleka.
2. Preostalo mleko ostaviti da provri sa šećerom, pa ukuvati umućenu smesu i mešati je dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
3. Margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu, pa ga sastaviti sa ohlađenim kremom.
Finalni postupak:
1. Modlicom vaditi koru u obliku cvetića, pa ih filovati i spajati po dva.
2. Otopiti čokoladu sa mlekom, margarinom i šećerom, pa time preliti cvetiće. Umutiti šlag sa sokom od višanja i dekorisati kolače.
Komentar:
Ovo je izdašana poslastica, jer pratično od istog materijala (koji uglavnom preostane) možete dobiti dve vrste kolača!
Naime, ostatak kore pomešajte sa preostalim filom, a zatim dodajte malo ruma i ostavite da se stegne. Formirajte kuglice dlanovima i prelijte ih čokoladom!
Recept Milene Skular iz Jaše Tomića