Novi broj časopisa “Pošalji recept” je na kioscima!
Savršene recepte domaćica, savete, slatke i slane poslastice i još mnogo toga potražite u novom broju našeg kulinarskog izdanja.
Iz ovog broja izdvajamo:
Kroasani sa urnebesom
Sastojci:
– 250 ml mleka
– 1 kockica kvasca
– 3 kašike šećera
– 1 kiselo mleko
– 3 kašike ulja
– 3 žumanceta
– 1 kašika soli
– 700 g brašna
– 250 g margarina
– 300 g sitnog sira
– mlevena crvena paprika po ukusu.
– 1 jaje
– susam (za posipanje)
Priprema
1. U dublju posudu sipati mlako mleko, u njega izmrviti kvasac sa šećerom, pa ga ostaviti da nadođe.
2. Dodati kiselo mleko, so, žumanca i ulje, te promešati varjačom.
3. Postepeno dodavati brašno i umesiti glatko testo.
4. Testo podeliti na 5 jufki, pa jednu razvući oklagijom na veličinu velikog plitkog tanjira.
5. Premazati margarinom, a zatim isto uraditi sa drugom jufkom. Ponavljati postupak sa preostalim delom testa, ređajući krugove jadan na drugi. Poslednji krug ne premazivati.
6. Naređano testo rastanjiti oklagijom u što veći krug. Nožem podeliti na trouglove željene veličine.
7. Pomešati sir i mlevenu crvenu papriku, pa na svaki trougao staviti malo urnebesa.
8. Umotati u kroasane, te poređati u pleh podmazan preostalim margarinom.
9. Ostaviti da odstoje 1 sat, a zatim ih premazati umućenim jajetom i posuti susamom.
10. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne porumene.
11. Pečene kroasane prekriti krpom i ostaviti 10 minuta da odstoje, a zatim poslužiti.
Recept Anice Radonjić iz Niša