Neodoljiva čokolada
Sastojci:
– 30 g nezaslađenog kakaoa
– 150 g šećera ili zaslađivač koji odgovara toj količini šećera
– listić želatina bez zaslađivača
– 8 dl punomasnog mleka
– 3 umućena jajeta
– kašičica vanile
Priprema
U velikoj šerpi pomešajte šećer (ili zaslađivač koji inače koristite), kakao i želatin. Potom dodajte mleko. Kuvajte na srednjoj temperaturi uz lagano mešanje, sve dok smesa ne proključa. Uklonite šerpu s vatre. U drugoj posudi mutite jaja i tome dodajte šolju smese iz tiganja, pa dobro izmešajte. Nakon toga smesu ponovo vratite u šerpu. Kuvajte uz lagano mešanje oko minut-dva, dok smesa ne počne da se lepi za kašiku koju umočite u nju. Ne ostavljate da provri (ukoliko imate termometar za kuvanje, treba da pokaže 80 ºC). Potom u pripremljenu smesu dodajte vanilu. Pokrijte i stavite u zamrzivač da se hladi od četiri do 24 sata. Uživajte u ovoj čokoladnoj poslastici, ali ne zaboravite – najvažnije je da budete umereni!