Varivo od heljde
19 g UH
100 g heljde
1 kafena kašika bundevinog ulja
peršun
morska so, biber i muskatni oraščić
Priprema
Heljdu očistite i dobro operite. Ocedite je i tako vlažnu stavite u dublji sud. Propržite je oko 3 minuta na umerenoj temperaturi, na vrlo malo ulja; mešajte da ne zagori. Prelijte je ključalom vodom i malo posolite. Ostavite da proključa, smanjite temperaturu i ostavite da lagano ključa još oko 25 minuta. Po potrebi dodajte još malo vode. Začinite kafenom kašikom bundevinog ulja, sitno seckanim peršunom, biberom i morskom solju. Sve promešajte i još malo dinstajte. Skuvana heljda može da se začini s malo muskatnog oraščića, on će varivu dati poseban ukus.
Ovo je odličan prilog povrću, mesu i ribi, a koristi se i kao zdrava zamena za hleb.
Nutritivne vrednosti: Porcija od 50 g variva sadrži oko 300 kCal, 1 g masti, 0 mg holesterola, 20 mg natrijuma, 19 g UH, 9 g vlakana, 5 g proteina.