Jednostavna kapreze salata
16 g ugljenih hidrata
Humus se ne koristi samo kao namaz. Može poslužiti kao ukusan preliv za salatu.
Sastojci:
1 zelena salata
5 čeri paradajza
2 krastavca
1 zelena paprika
1 crvena paprika
1 tikvica
2 paradajza
2 crvena luka
1 kašika kima
2 kašike limunovog soka
1/2 šoljice maslinovog ulja
5 kašika humusa
500 g leblebija
4 češnja belog luka
kašičica soli
pola kašike bibera
2 kašičice susama
Priprema
Sve povrće dobro operite, krastavce i tikvice ogulite, očistite luk, pa iscedite limunov sok. Potom iseckajte povrće i dobro ga izmešajte. Dodajte leblebije i susam. Pripremite dresing od limunovog soka, maslinovog ulja i kima. Dodajte malo soli i bibera, pa prelijte salatu.
Savet: Što je salata šarenija, to ćete više hranljivih sastojaka uneti u organizam. Dodate li joj humus, dobićete obrok pun vitamina i zdravih masti.
Nutritivna vrednost po porciji: 220 kalorija, 10 g ukupnih masti, 0 mg holesterola, 9,9 mg natrijuma, 16,1 g ugljenih hidrata, 7,2 g proteina