Marmelada od dinje
Sastojci:
– 1 kg dinje
– ½ pomorandže
– 150 g šećera
– 100 g fruktoze za kuvanje
– 1 vanil-šećer
– 1 limun
Priprema
1. Opranu dinju prepolovite, pa izdubite pulpu. Četkicom dobro izribajte i operite pomorandžu, pa naribajte koru.
2. U čistu i suvu šerpu sipajte dinju, pa preko nje stavite koru pomoradnže. Pospite šećerom i ostavite da odstoji minimum sat vremena.
3. Kuvajte oko sat vremena, na pola kuvanja dodajte fruktozu za kuvanje, vanilin-šećer, iseckanu koricu limuna i po 1-2 kriške limuna i pomorandže.
4. Kad voće malo omekša, ispasirajte štapnim mikserom, pa vratite smesu na vatru i kuvajte do željene gustine.
5. Vruću marmeladu sipajte u tople tegle, povežite ih celofanom ili zatvorite poklopcem, i uvijte u peškir da se postepeno hlade. Ako želite odmah da je ponudte svojim ukućanima, sipajte je u keramičku posudu, pustite da se ohladi, pa po potrebi secite na komadiće.
Nutritivne vrednosti: jedna supena kašika (oko 20 g) sadrži 72 kalorije, 0,01 g masti i 5,4 g ugljenih hidrata.
Količina: dobićete oko 1.200 g
Vreme pripreme: 2,5 sata, bez hlađenja
Još nekoliko ideja
Ako ste počeli s jagodama i trešnjama nastavite s breskvama, šljivama, bobičastim voćem…